Şifa Huzurevi Blog
Huzurevi

Huzurevi Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyiz

HUZUREVİ SEÇİMİ 

Sevdikleriniz İçin En İyi Bakımı Nasıl Seçebilirsiniz?

Günümüzde özel huzurevleri, yaşlıların günlük yaşamlarını idame etmeleri ve onları sağlıklı, mutlu ve güvende tutmaları için önemli bir rol oynuyor. Fakat huzurevi seçimi, sevdikleriniz için doğru bakımı bulmak adına çok önemlidir. Bu nedenle, huzurevi seçiminde dikkate alınması gereken bazı önemli faktörleri sizinle paylaşacağım.

  • Erişile bilirlik

                Huzurevi seçerken, erişilebilir olması çok önemlidir. Bu erişile bilirlik fiziki anlamda merkeze ulaşım ya da huzurevi yetkilileriyle hızlı iletişim kurabilme anlamandadır. Sizler en kıymetlilerinizi daha profesyonel ve sistematik bir bakım alması adına zor olan kararı verip bir huzurevinden hizmet almayı planlıyorsanız eğer her an hasta ya da yaşlınız hakkında yetkililerden bilgi alabiliyor olmalısınız.   

  • Personel

Huzurevi ve yaşlı bakım merkezinde çalışan personellerin hem nitelik hem nicelik anlamında yeterliliği hakkında da bazı konulara değinmek isterim.

Yaşlı bakımı fiziki ve zihinsel açıdan güçlü bir irade ve temellendirilmiş bir eğitime mecburdur. Bu sebeple huzurevinde çalışacak olan personellerin mesleki yeterliliği çok önem arz etmektedir. Kurum içerisinde çalışan hemşire, yaşlı bakımı teknikeri ve yardımcı sağlık personellerinin yanı sıra yardımcı elemanlar olan temizlik ve mutfak personeli gibi sınıflandırılmış grupların kaçar kişiden oluştuğu bu sayıların huzurevinde kalan yaşlıya oranla ne kadar yeterli olduğu değerlendirilmeli yeterliliğinden emin olunmalıdır.

                Huzurevlerinin maalesef en büyük problemlerinden birisi çok fazla personel sirkülasyonudur birçok huzurevi bu konudan şikâyetçi olduğunu dile getirir ama bu problem tek taraflı değildir. Kurumlarında çalışan personeller için şartların yeterince elverişli ve uygun olmadığını, bu değişimin bu sebepten olduğunu düşünüyorum nihayetinde yer yüzündeki en sorumluluğu yüksek ve zor işlerden birini yerine getiriyorlar. Bu sirkülasyonun huzurevi da meslek elemanından öte yaşlı ve yaşlı yakını üzerindeki etkiye değinmek istiyorum. Sizler güven temelli vicdan çerçevesinde hizmet vereceğine, sizin için önemli hususları yerine getireceğine inandınız, ikna oldunuz ve en kıymetli yakınınızı emanet ettiniz. Fakat ekibin idarenin veya yöneticinin değişmesi sizin için bu süreci en başa saracaktır. Peki ya evde bakışı değiştirmekten her gelen bakıcıya aynı şeyleri tekrarlamış olan yaşlı veya hastamız için bu değişim ne ifade ediyor dersiniz. Tam alıştığı bir rol biçtiği ve kanıksadığı kişinin değişmesi duygusal eksilmenin yanı sıra fiziki problemleri de yanında getirecektir.

  • Yaşlı Bakım Kalitesi

Huzurevi seçimi, bakım kalitesine de bağlıdır. Huzurevinin personeli, yaşlıların fiziksel, duygusal ve zihinsel sağlığına dikkat edecek deneyimli ve mesleki anlamda eğitimli profesyonellerden oluşmalıdır. Huzurevinin herhangi bir programı var mı? Yaşlıların zihinsel ve bedensel sağlığını korumak için aktiviteler, egzersizler veya terapi seçenekleri sunuluyor mu? Yoksa sadece hasta bakımından anlayız öz bakım desteğinden ibaret mi iyi analiz edilmelidir. Sevgili dostlar size tavsiyem huzurevinde kalan yaşlıların ne kadar mutlu göründükleri sizin o huzurevi hakkında vardığınız kanıyla eş değer olmalıdır.

  • Sosyal Faaliyetler

Günümüzde özellikle Pandemi ile beraber kendi öz ortamlarında yalnız, asosyal ve atıl kalan yaşlılarımız için sosyalleşmek çok büyük önem arz etmektedir bu sosyalleşme yaşlının yaşam standartlarını yükseltecek gününü daha keyifli geçirmesine, iletişim becerisinin korumasına yardımcı olacaktır. Bu tarz sosyal faaliyetler yaşlının yaşamında bir amaç bulması adına kurumların kurum içi veya kurum dışı fiziki ya da zihinsel terapi ve uygulamalarla yaşlıyı desteklenmesi çok önemli bir olgudur. Tercih edeceğimiz kurumun rutinde ne gibi etkinlikler planladığını bu etkinlikleri katılım oranlarını değerlendirmeliyiz.

  • Hijyen

Huzurevi seçerken, hijyen faktörü de çok önemlidir. Huzurevi temizliği, sağlık ve hijyen standartlarına uygun olmalıdır. Yemekler, hijyenik ortamda hazırlanmalıdır. Huzurevinin her alanı düzenli olarak temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Kurumun kapısından girildiği an itibariyle ortak kullanım alanları, lavabolar ve yatak odalarına kadar bu hijyen enfeksiyon oluşumunun önüne geçmek bulaş riskini azaltmak adına çok önemlidir. Özellikle pandemi süreci bize bu konunun önemini bir kez daha hatırlattı öyle değil mi ?

  • Maliyet

Huzurevleri arasındaki fiyat farklılıkları oldukça büyük olabilir. Ancak, daha pahalı olan her zaman daha iyidir diye bir kural yoktur. Fiyat anlamında afaki rakamlarla karşılaşmak mümkün olduğu gibi bu fiyata nasıl hizmet verebiliyorlar düşüncesini uyandıran fiyatlarda karşımıza çıkacaktır. Huzurevi seçerken, bütçenizi göz önünde bulundurmanız önemlidir. Ayrıca, huzurevi ücretleri, hangi hizmetleri kapsadığı ne gibi hizmetlerin fiyatın içerisinde alabileceğimiz konusu da net bir şekilde belirtilmelidir. Her işin askeri bir maliyeti söz konusudur eğer ki doğru kaliteli ve uygun standart da bir hizmet bekliyorsak ki durumumuz gereği olması gereken budur diye düşünüyorum iki asgari ücretin altında verilen fiyatın düşündürücü olmasını tavsiye ederim. Bir çok sektörün aksine huzurevi yaşlı bakım sektöründe tasarruf yapmak maalesef yaşının konforundan eksiltmek anlamına gelir bu sebeple hizmet alacağımız kurumun Belli bir standartta hizmet verdiğinden ve yaşlı bakımı, beslenmesi, takip ve tedavi hizmetlerinden tasarruf etmeyeceğinden emin olmalıyız ucuz diye düşündüğümüz bir çok kurumda şöyle bir tablo ile karşı karşıya kalabiliriz aslında konuşulan rakamın haricinde tarafımıza yansıtılan sürpriz masraflar ve ekonomik olması adına verilmeyen hizmetler! Bizi mutlaka hastane sürecine itecektir. Bu sürecin başlaması ile beraber hem kuruma aynı aidatı ödemeye devam edip hem de hastanede ekstra yaptığımız harcamalarla standart olarak yapmamız gereken ödemenin misliyle fazlasını harcadığımızı göreceğiz. Bütün bu çerçevede değerlendirildiğinde doğru bir merkezden doğru hizmeti almak hem yaşının konforu hem de sizin için daha sağlıklı olacaktır.

  • Huzurevinin Referansları

Huzurevi seçimi yaparken, referanslar da önemlidir. Huzurevinin mevcut ya da önceki sakinleri veya aileleri ile iletişime geçerek huzurevi hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Bu size huzurevinin ne ölçüde memnuniyet oranına sahip olduğunu, hizmet aldığınızda nelerle karşılaşa bileceğinizi en doğru sunacak değerdir. Varsayalım ki kurum hakkında referans bulamadınız en azından Google da kurumun hizmet başarı puanına ve yapılan değerlendirmelere ulaşmak çok basit bir hal almıştır. Unutmayalım sevgili dostlar bu süreci yaşayan ve bunun la baş etmeye çalışan çok fazla aile ve yaşlı var bilmeniz gereken nasıl bir yol izlenmeniz ve nelere dikkat etmeniz gerektiğidir. Asla yalnız değilsiniz…!

                                                                                               Sosyal Hizmet Uzamanı 

                                                                                                     İsmail Albahan 

(c) 2024 Şifa Yaşlı Bakım ve Huzurevi - Tüm Hakları Saklıdır.

Whatsapp'dan Yazın